Nyheter

Dags att nominera KANDIDATER TILL SÄLLSYNTA priset 2024

Datum: 2023-10-18 Av: Sällsynta Diagnoser Tid: 10:58

Nu är det dags att nominera till Riksförbundet Sällsynta diagnosers alldeles egna pris. Sällsynta priset är ett exklusivt pris som delas ut vart fjärde år. Det kommer att bli den femte gången i ordningen som priset tas emot av en verklig eldsjäl. Det ska gå till en ung person (max 30 år) som har en sällsynt diagnos alternativt lever odiagnostiserad med ett sällsynt hälsotillstånd, och som genom sitt ideella engagemang verkar som inspiratör och förebild för andra.

Nominera kandidater senast på nyårsafton
Här behöver vi din hjälp! När nyårsklockorna ringer in år 2024 stänger vi möjligheten att nominera kandidater till priset. Till dess är det fritt fram att skicka in så många förslag du vill.

Så samla tankarna nu – vi vet att du träffat kandidater till Sällsynta priset. Den lite yngre, engagerade medlemmen som är duktig på att nätverka eller komma med egna initiativ och entusiasmera sin omvärld för att öka kunskapen om sällsynta hälsotillstånd. Hon finns i din förening eller så har du honom som patient?

Nomineringskriterier
Vem kan du nominera? En ung person (max 30 år) som har en sällsynt diagnos alternativt lever odiagnostiserad med ett sällsynt hälsotillstånd och som genom sitt ideella engagemang verkar som inspiratör och förebild för andra.

Syftet med priset är att uppmärksamma eldsjälar som verkar inom de ideella nätverk som är ovärderliga för personer som lever med sällsynta hälsotillstånd.

Nomineringsförfarandet
Vem kan lämna förslag? Alla kan nominera kandidater till Sällsynta priset. Du som nominerar behöver alltså inte vara medlem i Riksförbundet Sällsynta diagnoser eller själv leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Du kanske är lärare, personlig assistent eller vårdgivare till en ung person du verkligen vill lyfta.

Nomineringen bör innehålla en utförlig beskrivning av personen och varför hen uppfyller kriterierna (cirka 2 000 tecken).

Senast på nyårsafton, den 31 december 2023, behöver vi ha fått in dina nomineringar och motiveringar till vem och varför just hen ska tilldelas det Sällsynta priset 2024.

Sänd din nominering till

info@sallsyntadiagnoser.se

Skriv gärna Sällsynta priset i ämnesraden, så blir det lättare för oss att hitta.

Processen
En jury bestående av personer från Riksförbundet Sällsynta diagnosers kansli och förbundsstyrelse kommer att utse pristagaren. Pristagaren kommer porträtteras i Dagens Nyheters sällsynta bilaga den 29 februari 2024. Prissumman är 25 000 kr.

Bakgrund
Vid världens första Sällsynta dag den 29 februari 2008 delades ”David Legas stipendium” ut. Syftet var att uppmärksamma eldsjälar som verkar inom de ideella nätverk som är ovärderliga för personer som lever med sällsynta diagnoser.

Den första mottagaren av priset, 2008, var Sandra Derbring. Ur motiveringen:
”Sandra är en mycket god förebild för andra ungdomar, eftersom hon vägrat att låta en funktionsnedsättning stå i vägen för sina mål i livet.”

Nästa skottdag, 2012, förvandlades stipendiet till Sällsynta priset och delades ut till Lina Wadenheim. Ur motiveringen:
”Lina är en stark och självständig kvinna som med sin glädje och kämparglöd är en förebild för oss alla. Hon visar våra barn och ungdomar att ”jag vill och jag kan” är möjligt. Hon förmedlar en framtidstro som ger energi att fortsätta kämpa i olika situationer.”

2016 hette pristagaren Jakob Fichtelius och nu senast 2020 var det Kalle Mohammar.

Nu är det upp till dig att skicka in förslag på vem som ska motta priset 2024. Vi ser fram emot alla mejl med spännande nomineringar.

BILDEN: Pristagarna Lina Wadenheim (2012) och Jakob Fichtelius (2016)

 

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.