Gruppbild från Övergångsprojektets, steg 2, träff 26 augusti 2016Under perioden 18-27 februari, fram till Sällsynta dagen 28 februari, kommer varje dag en ny ”övergångsberättelse” att publiceras på denna sida. Berättelserna är skrivna av ungdomar som medverkat i vårt Övergångsprojekt.

Så var steg 2 av Övergångsprojektet i hamn. Vi har utvecklat, fördjupat och förbättrat utvalda modeller för en fungerande övergång tillsammans med ett antal unga personer mellan 17 och 30 år, vårdpersonal och tjänstedesignföretaget Doberman.

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD) har också deltagit i projektet genom att kartlägga och samla information såsom studier och modeller för övergång. Kartläggning, mer information.

Våra unga medlemmar har arbetat hårt under hösten för att utveckla nya övergångsverktyg genom att dela med sig av sina kunskaper om och personliga erfarenheter av övergången. Det är patienterna som har kunskap om sin diagnos och sina behov. Därför bör vården utgå från dessa i sin verksamhet och sin struktur. Att få ta del av unga människors berättelser om deras egna erfarenheter om övergången, har varit utgångspunkten i projektet. Läs mer om projektet och våra resultat här.

Övergångsprojektet visar på lösningar och verktyg som kan komplettera, och fylla, de organisatoriska glappen som finns i vården, inte minst i övergången, då man lämnar sin barnläkare och övergår till primärvården. De verktyg som tagits fram utgör den bro som idag inte fungerar däremellan.

Två universitetssjukhus står i startgroparna och stampar, ivriga att få testa verktygen på riktigt. Vi hoppas verkligen kunna få igång en sådan pilot under 2017. Om det blir verklighet, är det tack vare ett gäng unga vuxna som delat med sig av sin expertkunskap på övergång från barn- till vuxenvård. Några av dem som delat sina erfarenheter i projektet har också berättat sin personliga historia.

Under de närmaste dagarna, inför Sällsynta dagen den sista februari har du chansen att läsa deras berättelser här.  Vi publicerar en berättelse om dagen, en inblick varje dag i hur det är att växa upp och bli vuxen och leva med en sällsynt diagnos. I berättelserna är fokus ofta på vården, eftersom projektet handlat om just den övergången, men livet är mycket mer än så, och det blir tio högst individuella berättelser med kamp, krångel, styrka, besvikelser, framtidshopp och ja, sällsynta diagnoser.

Den första berättelsen publicerades lördag 18 februari.

Hämta pressmeddelande, Ung och Sällsynt, berättelser, feb.2017

 

Läs också

Bild på Madelen Olsson som skrivit sin övergångsberättelse

Madelens övergångsberättelse Där krossades drömmen om fina skor till mitt framtida bröllop Läs mer >>

Illustration, brett leende, symbol för Jennys berättelse

Jennys övergångsberättelse Den viktigaste dagen i mitt liv var när jag, genom flera operationer, slutligen fick mitt leende Läs mer >>

Bild på Janita som skrivit sin övergångsberättelse

Janitas övergångsberättelse Det är mina ord som gäller, det är min berättelse Läs mer >>

Bild på Jakob Fichtelius som skrivit sin övergångsberättelse

Jakobs övergångsberättelse När man blir 18 år ska man över en natt plötsligt sköta allting själv och kriga för sina rättigheter Läs mer >>

Illustration, en labyrint, som illustrerar Kumaris övergångsberättelse

Kumaris övergångsberättelse Jag har fått vara min egen expert Läs mer >>

Bild på Karl som skrivit sin övergångsberättelse

Karls övergångsberättelse Det nya ansvaret som tillkommer efter 18 år känner jag att jag kan hantera Läs mer >>

Bild på Linnea som skrivit sin övergångsberättelse

Linneas övergångsberättelse Assistansen jag får är det som gör att jag kan leva, inte bara överleva Läs mer >>

Bild på Angelica som skrivit sin övergångsberättelse

Angelicas övergångsberättelse Mitt id-kort sa att nu var jag vuxen Läs mer >>

Bild på Daniel som skrivit sin övergångsberättelse

Daniels övergångsberättelse Förr ville jag dölja mina ärr på magen om jag var på stranden, nu är det nästan tvärtom!
Läs mer >>

Bild på Matilda som skrivit sin övergångsberättelse

Matildas övergångsberättelse Jag önskar att jag hade en läkare som brydde sig om mig och min sjukdom Läs mer >>

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.