Nyheter

Sällsynta priset 2024!

Datum: 2024-02-29 Av: Sällsynta Diagnoser Tid: 0:23

Sällsynta priset -24. Tre prismottagare: Vänster: Fredrika. Mitten: Nadja. Höger: Fanny.

Efter att Sällsynta priset har gått till enstaka personer ända sedan starten 2008 är det i år äntligen dags att uppmärksamma flera!

Vi brukar säga att det sällsynta inte är ovanligt och att vi blir starkare tillsammans. Inte minst när det gäller att engagera sig för viktiga frågor som kan leda till förbättring för många, är det ofta en nödvändighet att kroka arm och hjälpas åt. Inte minst om man själv lever med en sällsynt diagnos som ställer till det och sätter käppar i hjulet för ork och hälsa.  

Det är en stor ära för oss som förbund att idag presentera inte mindre än tre pristagare. Tre unga, initiativrika, kreativa eldsjälar som upptäckt att det är en fördel att ta hjälp av varandra.


Sällsynta priset 2024 tilldelas de tre personerna bakom instagramkontot @trekropparsammaproblem – Fanny, Fredrika och Nadja.

Genom sitt nystartade konto skriver de om sin vardag med sina kroniska och sällsynta sjukdomar. De delar öppet och respektfullt både tankar, erfarenheter, reflektioner och bilder som synliggör utmaningarna med att vara ung och sällsynt. Kontot är strukturerat, utbildande, erfarenhetsbaserat och tar upp olika teman inom området. Det väcker tankar och tar sina följare i handen genom både glädjeämnen och sorg.

Kontot fungerar både som en kompis för andra unga i liknande situationer men också som en dörr på glänt för vuxenvärlden där möjlighet ges att kika in och få en bättre förståelse för unga som lever med sällsynta kroniska hälsotillstånd. Vi gratulerar Fanny, Nadja och Fredrika till priset och önskar er varmt lycka till med ert fortsatta engagemang. Det är viktigt för många!

De tre mottagarna av Sällsynta priset 2024.
Till vänster: Fredrika. Mitten: Nadja. Höger: Fanny
.

Uttalande från pristagarna
Stort tack för Sällsynta priset 2024! 
Vi känner oss otroligt tacksamma och hedrade att få ta emot priset tillsammans. När vi först träffades på Riksförbundets skrivarhelg för unga sällsynta för ett halvår sedan, var känslan av samhörighet och förståelse omedelbar.

Vi insåg snabbt att det finns fler som vi där ute, så om vi med vårt konto kan nå ut och skapa gemenskap har vi lyckats.

Dessutom hoppas vi att kontot kan skapa en större förståelse för hur det är att vara ung och sjuk genom att uppmärksamma samhället i stort på det sällsynta livet och vad vi behöver för att kunna leva på samma villkor som andra unga.

Syns man inte finns man inte, men tillsammans synliggör vi det sällsynta!
/Fanny, Fredrika och Nadja
(@TreKropparSammaProblem)

Fakta om Sällsynta priset

Sällsynta priset går till en ung person (högst 30 år) som har en sällsynt diagnos, alternativt lever odiagnostiserad med ett sällsynt hälsotillstånd, och som genom sitt ideella engagemang verkar som inspiratör och förebild för andra.

Syftet med priset är att uppmärksamma alla er eldsjälar som verkar inom ideella nätverk, ovärderliga för personer som lever med sällsynta hälsotillstånd! Pristagarna får dela på summan 25 000 kronor.

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.