Nyheter

Sjukhus strålar i Sällsynta dagens färger!

Datum: 2022-02-14 Av: Sällsynta Diagnoser Tid: 9:26

Bild från EURORDIS, stora byggnader upplysta på Sällsynta dagen, bland annat Collosseum i Rom, Italien

De stora Stockholms-sjukhusen NKS Solna och Huddinge kommer snart att lysas upp i vår europeiska samarbetsorganisation EURORDIS strålande färger! Detta är en verkningsfull manifestation för Sällsynta dagen. Den färgsprakande sjukhusfasadbelysningen vid NKS är påkopplad mellan den 23 och 28 februari! Under vecka åtta, och även under Sällsynta dagen, kommer dessutom Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att lysa upp gångbroarna vid sjukhuset i grönt, rosa och blått. Göteborgssjukhuset skriver mer om detta under sin Instagramvecka.

På Sällsynta dagen publiceras en debattartikel i Altinget, baserad på medlemsundersökningen. Läs debattartikeln.

När det sällsynta blir ovanligt vanligt
: Sällsynta dagen infaller årligen den sista februari. Det är dagen då det sällsynta blir vanligt: Sällsynta hälsotillstånd uppmärksammas både regionalt, nationellt och internationellt. Allt detta är från början ett svenskt initiativ, eftersom vi etablerade Sällsynta dagen i samband med Riksförbundet Sällsynta diagnosers 10-årsjubileum.

Effektfullt upplysta byggnader

Kända byggnader lyses upp dagen till ära (som på EURORDIS bild) och specialbilagor till dagstidningar ges ut.

Citatvideor i sociala medier

Därtill fyller kampanjer sociala medier. Varje dag under februari månad delar Riksförbundet Sällsynta diagnoser videor i sociala medier. De innehåller citat som ger en inblick i hur det är att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Kampanjen heter “Sällsynta berättar om #SällsyntaLiv”. Hjälp oss att sprida kunskap om hur det är att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Tillsammans är vi starkare! Följ kampanjen på Facebook.

Var med i den sällsynta ljuskedjan, 28 februari, kl. 19.00
På sällsynta dagen, måndagen den 28 februari, kl. 19.00, lyser en kedja med de sällsynta färgerna upp runt om hela världen. Du är inbjuden att vara en del av denna globala kedja av ljus. Gör så här:

Släck alla lampor
.
Spela denna video på valfri skärm.
Ta ett kort eller spela in en video och dela på sociala medier.

Kom ihåg att använda årets hashtag för svenska sällsynta dagen på sociala medier: #SällsyntaDagen2022. Glöm inte heller att tagga Riksförbundet så att vi kan dela vidare! Läs mer på Facebook.

Det händer i regionerna
I kalendariet på denna hemsida, finns information om de regionala arrangemang som ordnas i samband med Sällsynta dagen. Samtliga är digitala. Bland annat handlar det om forskning och fragmenterad vård. Dessutom ges en teaterföreställning: Skuggsyskon. Läs mer i vårt hemsideskalendarium! (På startsidan/Hem, längst till vänster.)

Ökad medvetenhet om sällsynta hälsotillstånd

Att leva med en sällsynt diagnos innebär ofta komplexa och livslånga behov. Aktörer och verksamheter inom vård och andra stödjande samhällsfunktioner behöver därför samarbeta, nationellt och internationellt, vilket Sällsynta dagen påminner om. Det grundläggande syftet är dock att öka den allmänna medvetenheten om att sällsynta hälsotillstånd finns och vilka konsekvenser de medför.

Läs mer om Sällsynta dagen 2022

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.