Wilsons sjukdom

Wilsonföreningen Sverige

Hemsida

Kontaktperson: Roger Oskarsson
E-post: rogerzoskarsson@hotmail.com

Kortfattad beskrivning av diagnosgruppen
Wilsons sjukdom beror pÄ en avvikelse i koppar-utsöndringen. Avvikelsen gör att koppar lagras i kroppen. NÀr man har Wilsons sjukdom utsöndras inte koppar som det ska, utan lagras i levercellerna.

Leversymtomen varierar frÄn lÀtt avvikande funktion, till kronisk leversjukdom eller akut leverinflammation med gulsot. Koppar som lÀcker ut ur levern kan ansamlas i hjÀrnan och ge neurologiska symtom som stelhet i kroppen, stel mimik, tal-, skriv- och gÄngsvÄrigheter, skakningar, svÄrighet att samordna rörelser, ofrivilliga rörelser och kramper. MÄnga fÄr ocksÄ problem med att tugga och svÀlja.

Psykiska symtom kan vara alltifrÄn personlighetsstörning, koncentrations- och minnesproblem till Ängest, depression och psykos.

Förekomst
Det Àr okÀnt exakt hur mÄnga personer i Sverige som har Wilsons sjukdom, men det rör sig om ett 50-tal.

Att leva med diagnosen
Alla som har Wilsons sjukdom mÄste behandlas med lÀkemedel hela livet, oavsett om de har symtom eller inte. UppehÄll med medicineringen resulterar i att symtomen kommer tillbaka efter varierande lÄng tid (nÄgon mÄnad till nÄgot Är). Behandlingen bestÄr av olika typer av kopparbindare som tas tills sjukdomen Àr under kontroll. DÀrefter anvÀnds zink som underhÄllsbehandling. I övrigt Àr behandlingen individuell och beror pÄ symtomen.

Mer information
Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sÀllsynta hÀlsotillstÄnd

Om cookies

Vi anvÀnder oss av kakor för bÀttre upplevelse. LÀs mer.

Translate »