Kabuki Syndrom

Kabukiföreningen Skandinavien

Hemsida

Facebook (sluten grupp): Kabukiföreningen Skandinavien

Kontaktperson
Ordförande: Marlene Nordlander
E-post: info@kabukiskandinavien.se
Tel: 0733-10 65 06

Kortfattad beskrivning av diagnosen
Kabuki Syndrom Àr ett sÀllsynt medfött genetiskt tillstÄnd som exempelvis kÀnnetecknas av sen motorisk och intellektuell utveckling, lÄngsam tillvÀxt och skelettavvikelser. Typiskt för syndromet Àr kuddiga fingertoppar och vissa utseendemÀssiga drag. MÄnga har en intellektuell funktionsnedsÀttning och det Àr vanligt att barn med syndromet har epilepsi. HjÀrtfel och andra missbildningar förekommer. MÄnga har ocksÄ en ökad mottaglighet för infektioner.

Personer med syndromet behöver ofta samordnade insatser inom flera olika specialistomrÄden dÀr habilitering ingÄr. Psykologiskt och socialt stöd Àr viktigt.

Förekomst
Kabuki Syndrom förekommer hos cirka 3 av 100 000 nyfödda. I Sverige föds till exempel 3-4 barn om Äret med syndromet.

Att leva med diagnosen
DÄ det finns stora variationer mellan olika individer med Kabuki Syndrom, kan vardagen skilja sig avsevÀrt. För vissa familjer krÀvs stora insatser frÄn vÄrden och samhÀllet för att fÄ vardagen att gÄ ihop, medan det för vissa krÀvs det mindre insatser. Vanligtvis har man kontakt med sjukvÄrd, habilitering, sÀrskolesamordnare, med mera.

Föreningens verksamhet
Föreningen har till Ă€ndamĂ„l att sprida information och vetenskapligt baserad kunskap om den sĂ€llsynta diagnosen ‘Kabuki syndrom’ (KS), verka för ökade resurser för forskning rörande KS samt stödja mĂ€nniskor som lever med KS och deras slĂ€ktingar och andra nĂ€rstĂ„ende. Ambitionen Ă€r att Ă„rligen anordna en trĂ€ff för familjer med KS.

Föreningen skall vara demokratisk, opolitisk och religiöst obunden.

Informationsmaterial
Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sÀllsynta hÀlsotillstÄnd

Ågrenska, familjevistelse, dokumentation om Kabuki-synromet

Om cookies

Vi anvÀnder oss av kakor för bÀttre upplevelse. LÀs mer.

Translate »