Erytromelalgi

Diagnosen ingÄr i SÀllsynta diagnosers fria grupp

Diagnosförening saknas. Diagnosen ingÄr i Riksförbundet SÀllsynta diagnosers fria grupp, för diagnosbÀrare som inte har en förening för diagnosen, samt deras nÀrstÄende.

Kontaktperson:
Karin Didring, medlem i fria gruppen
E-post: didring@gmail.com

Kortfattad beskrivning av diagnosgruppen
Erytromelalgi Àr ett sÀllsynt tillstÄnd som frÀmst drabbar fötter, men Àven, hÀnder, öron, nÀsa eller i sÀllsynta fall Àven andra kroppsdelar. Diagnosen kÀnnetecknas av stark rodnad i huden tillsammans med en intensiv brÀnnande smÀrta. Ibland svullnar Àven den drabbade kroppsdelen. Huden blir ocksÄ mycket varm. Oftast pÄverkas bÄda sidor av kroppen i samma utstrÀckning, men det förekommer till exempel att bara en fot eller hand fÄr anfall.

Anfall triggas frĂ€mst av att gĂ„, stĂ„, vĂ€rme och friktion – men kan Ă€ven komma av till exempel viss mat, stress och hormonförĂ€ndringar. Hur kraftiga ”anfall” den drabbade fĂ„r varierar ocksĂ„, frĂ„n milda som relativt snabbt gĂ„r över till en nĂ€stan stĂ€ndig brĂ€nnande smĂ€rta. Att hĂ„lla den drabbade kroppsdelen högt och kyla av den kan hjĂ€lpa tillfĂ€lligt.

Erytromelalgi kan vara primÀrt som följd av en mutation eller sekundÀrt som följd av andra sjukdomar; som autoimmuna sjukdomar, blodsjukdomar och neuropatier. Orsaken till anfallen Àr en dysfunktion i hur kapillÀrerna dras samman och utvidgas.

Förekomst
Förekomsten Àr 1,3 per 100 000 invÄnare och tillstÄndet Àr vanligare bland kvinnor.

Mer information
The Erythromelalgia Association (TEA)

National Organization for Rare Disorders (NORD)

Facebook
Erytromelalgi Sverige
Erythromelalgia – medicine/treatments, information and support
Erythromelalgia Warriors: Patient Support & Information Network

Om cookies

Vi anvÀnder oss av kakor för bÀttre upplevelse. LÀs mer.

Translate »