Erytromelalgi

Diagnosen ingår i Sällsynta diagnosers fria grupp

Diagnosförening saknas. Diagnosen ingår i Riksförbundet Sällsynta diagnosers fria grupp, för diagnosbärare som inte har en förening för diagnosen, samt deras närstående.

Kontaktperson:
Karin Didring, medlem i fria gruppen
E-post: didring@gmail.com

Kortfattad beskrivning av diagnosgruppen
Erytromelalgi är ett sällsynt tillstånd som främst drabbar fötter, men även, händer, öron, näsa eller i sällsynta fall även andra kroppsdelar. Diagnosen kännetecknas av stark rodnad i huden tillsammans med en intensiv brännande smärta. Ibland svullnar även den drabbade kroppsdelen. Huden blir också mycket varm. Oftast påverkas båda sidor av kroppen i samma utsträckning, men det förekommer till exempel att bara en fot eller hand får anfall.

Anfall triggas främst av att gå, stå, värme och friktion – men kan även komma av till exempel viss mat, stress och hormonförändringar. Hur kraftiga ”anfall” den drabbade får varierar också, från milda som relativt snabbt går över till en nästan ständig brännande smärta. Att hålla den drabbade kroppsdelen högt och kyla av den kan hjälpa tillfälligt.

Erytromelalgi kan vara primärt som följd av en mutation eller sekundärt som följd av andra sjukdomar; som autoimmuna sjukdomar, blodsjukdomar och neuropatier. Orsaken till anfallen är en dysfunktion i hur kapillärerna dras samman och utvidgas.

Förekomst
Förekomsten är 1,3 per 100 000 invånare och tillståndet är vanligare bland kvinnor.

Mer information
The Erythromelalgia Association (TEA)

National Organization for Rare Disorders (NORD)

Facebook
Erytromelalgi Sverige
Erythromelalgia – medicine/treatments, information and support
Erythromelalgia Warriors: Patient Support & Information Network

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.