Dysmeli

Svensk Dysmeliförening

Hemsida

Facebook

Kontaktperson: Stig Jandrén, RökvarnsvÀgen 25, 762 93 Rimbo

Tel 08-20 94 35
E-post dys@dysmeli.se

Kortfattad beskrivning av diagnosgruppen
Dysmeli kan beskrivas som avsaknad av arm, ben eller del dĂ€rav. PĂ„ grekiska betyder ”dys” onormal och ”meli” betyder lem; sĂ„ledes ”onormal lem”. Dysmeli Ă€r en medfödd skada, reduktionsmissbildning, pĂ„ en eller flera extremiteter. Reduktionsmissbildning innebĂ€r att delar av arm eller ben saknas.
Dysmeliskadorna delas in i tvÄ typer:
– transversella (”pĂ„ tvĂ€ren”)
– longitudinella (”pĂ„ lĂ€ngden”)
Den transversella Àr en rak, amputationsliknande skada. Den longitudinella Àr en lÀngsgÄende skada. Det kan exempelvis saknas ett lÀngsgÄende ben, men det finns andra ben kvar vid sidan av eller nedanför. Orsaken till dysmeliskadan Àr oftast okÀnd. Sannolikt Àr orsakerna mÄngskiftande.

Förekomst
Förekomsten av dysmeli Ă€r i stort sett konstant. Årligen föds ett 60-tal barn i Sverige med dysmeli. Av dessa har ett 15-tal endast lĂ€tta finger- eller tĂ„skador. De övriga har skador pĂ„ hand eller fot och uppĂ„t. Man rĂ€knar generellt med att tvĂ„ tredjedelar av skadorna drabbar armar och en tredjedel ben.

Att leva med diagnosen
En del av dysmelibarnen anvÀnder arm- eller benproteser. Andra genomgÄr operationer för att skapa ett anvÀndbart grepp. Men en stor del av de dysmeliskadade vÀljer bort hjÀlpmedel. Det har inte konstaterats nÄgot samband mellan dysmeli och neurologiska eller intellektuella skador.

Informationsmaterial
– Svensk Dysmeliförening har gett ut broschyr och video

Om cookies

Vi anvÀnder oss av kakor för bÀttre upplevelse. LÀs mer.

Translate »