Vad är Sällsynta dagen?

Den sista februari uppmärksammas sällsynta hälsotillstånd runt om i hela världen, detta efter ett svenskt initiativ som startade 2008. Den 29 februari är den mest sällsynta av dagar eftersom den bara infaller vart fjärde år.

Det finns idag mer än 8000 olika sällsynta diagnoser, dvs. diagnoser som berör högst 5 personer på 10 000 invånare. Sammantaget är det närmare en halv miljon människor som lever med en sällsynt diagnos i Sverige, 300 miljoner i världen.

Riksförbundet Sällsynta diagnoser representerar 16 000 medlemmar, ett 70-tal föreningar och närmare 200 olika sällsynta hälsotillstånd.

Vi arbetar för att alla som lever med ett sällsynt hälsotillstånd ska ha tillgång till bästa vård, stöd och behandling.

Vill du vara med och uppmärksamma det sällsynta?

Var gärna med och sprid information om sällsynta hälsotillstånd och Sällsynta dagen i ditt nätverk, förening eller i dina sociala medier. Bilden nedan går att ladda ned och kan användas tillsammans med texten ovan. Använd gärna hashtag #SällsyntaDagen i sociala medier. Kom ihåg att tagga Riksförbundet Sällsynta diagnoser (@sallsyntadiagnoser) så att vi kan dela vidare!

Är du nyfiken på att veta mer om hur Sällsynta dagen uppmärksammas där du bor och intresserad av att engagera dig? Gå gärna med i våra regionala Facebookgrupper där du även kan komma i kontakt med våra regionala sällsynta patientföreträdare. Här kan du läsa mer om regionala nätverk.

Bild att ladda ned:

Läs också

Ladda ner kampanjbild för Sällsynta dagen 2023, till sociala medier

Läs om några tidigare genomförda Sällsynta dagar Läs mer >>

Om Sällsynta dagen i andra länder https://www.rarediseaseday.org/

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.