Nyheter

”Vi måste våga prata om bilden av en funktionsnedsatt”

Datum: 2016-01-13 Av: malinholmberg Tid: 11:26

Hej Catrine Lundell
Du medverkar med din musikfilm Det defekta är det äkta på Sällsynta Filmfestivalen, varför behövs din film?

Hur ofta ser vi rasifierade funktionsnedsatta på film? Hur ofta ser vi funktionsnedsatta i konstnärliga sammanhang? Hur ofta problematiserar vi bilden av en funktionsnedsatt? Väldigt sällan. Om vi ska börja någonstans med att öppna upp och bredda bilden så behövs det nya verk att utgå ifrån. Att t.ex. våga prata om den stereotypa bilden av en funktionsnedsatt. För oss borde det vara minst lika viktigt att prata om det som rena rättighetsfrågor. Jag hoppas att ”Det defekta är det äkta” kan vara ett av många sätt att börja vidga vårat tankesätt.

Vad ser du fram emot med Sällsynta filmfestivalen?

Först och främst att få träffa andra filmskapare och personer som är intresserade av samma frågeställningar. Att kunna få träffas i ett forum där vi utbyter erfarenheter och tankar. Jag hoppas även att jag kan få bli överraskad på ett eller annat sätt.

 Vilka hoppas du ska komma på festivalen?

Jag hoppas att det kommer personer som älskar berättandet i alla dess former. Det får även komma personer som är tveksamt inställda till hela grejen med representation. Det skulle kunna bli intressanta samtal om något.

SÄLLSYNTA FILMFESTIVALEN
Den 29 februari 2016 firar vi Sällsynta dagen med en Sällsynt filmfestival på Rival i Stockholm. Målet är att med film som utgångspunkt öppna upp för samtal om sällsynthetens dilemma.  Vi visar Oscarsnominerad kortfilm från Polen, publikprisvinnande amerikansk långfilmsdokumentär och korta och långa svenska filmpärlor.

Hur upplever man vardagen när man avviker från utseendenormen?
Hur känns det att uppfattas som annorlunda?
Hur är det att leva i en familj där en sällsynt diagnos tar stor plats?

Oavsett om det handlar om en kraniofacial missbildning, en akondroplasi eller om syndromet heter Marfans eller Undines så delar människorna i filmen samma önskan – att bli sedda och hörda på samma villkor som människor som inte bryter mot utseendenormen eller vars liv inte påverkas av en funktionsnedsättning.

Köp biljetter här

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.

Translate »