Sverige i sjukvårdstoppen – men varför saknas sällsynta diagnoser?
Datum: 2018-06-05 Av: Sällsynta Diagnoser Tid: 17:10

Sverige ligger i topp när sjukvården i 16 OECD-länder jämförs i en ny undersökning. Men när det handlar om att vara delaktig i sin egen vård och när det gäller samordning av olika vårdinsatser, vet vi från sällsynta medlemsundersökningar att vården minsann inte får höga betyg. Men patientdelaktighet, bemötande och samordning har inte mätts den här gången heller.
– Nej, här går vi bara på det hårda medicinska utfallet om vården räddar livet på patienterna och om vi som nation får valuta för pengarna som stoppas in i sjukvården. Det säger Roger Molin, analytiker vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till Svenska Dagbladet.
Väntetider till sex olika operationer, överlevnad vid bröstcancer och dödlighet vid hjärtinfarkt är sådant som har mätts.
Sällsynta diagnoser saknas
Trots att sällsynta diagnoser är så vanliga att de borde betraktas som folkhälsa, finns de inte med i en sådan här undersökning. Nationell samordning, koordination på riktigt i vården, kompetenskoncentration, personcentrerad vård och patientinflytande är några av de kvalitetsindikatorer som vi skulle önska att tittades på nästa gång världens bästa vårdland ska koras.
Vad tycker du att de borde mäta?