Nyheter

Sällsynta priset utdelat på Sällsynta dagen: Grattis, Jakob!

Datum: 2016-03-03 Av: dammert Tid: 17:14

”Jakob är, genom sitt starka engagemang och sin beundransvärda förmåga att driva egna och andras frågor, en inspirerande förebild för oss alla.” Så inleds motiveringen till att Jakob Fichtelius tilldelades Sällsynta priset 2016. På bilden är Jakob tillsammans med Lina Wadenheim som fick priset förra gången, på Sällsynta dagen 2012.

Av motiveringen framkommer vidare bland annat:
Att Jakob haft mål som infriats mycket tack vare hans egen kraft. När han utbildade sig på folkhögskola, var målet att få arbeta med äldre – det gör han också idag.

Han har även medverkat framgångsrikt i media. På så vis har han spridit kunskap om sin egen diagnos, Sturge-Webers syndrom, och andra sällsynta diagnoser på ett mycket förtjänstfullt sätt, med kunskap och medkänsla.

Jakob har också varit tillsammans med Riksförbundet, bland annat under politikerveckan i Almedalen, där han framträtt med porträtt och på scen med personliga berättelser, varit aktiv och ställt frågor på seminarier och varit en positiv medlem i gruppen.

Jakob har en drivkraft både när det gäller hans eget liv och andra människors utsatthet. Han kombinerar självständighet och integritet med empati och lätthet att prata om svåra personliga dilemman. Mottagaren av årets Sällsynta pris är en orädd debattör. Han tvekar varken att lämna ut sig själv eller ställa auktoriteter mot väggen.

När Jakob tog emot priset, tackade han även sina föräldrar. På Facebook kommenterade Jakob efteråt att han nu vill fortsätta kämpa mot fler orättvisor i sjukvården; det är något som behöver förändras!

Ordförande Elisabeth Wallenius uttalar sig i samma anda: ”Jag gratulerar Jakob, och hoppas att priset ger honom ytterligare energi att fortsätta i den riktning han valt!”

Läs mer om Sällsynta priset

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.

Translate »