Nyheter

Patientlag utan genomslag

Datum: 2017-03-15 Av: dammert Tid: 11:50

Bild pĂ„ framsidan av VĂ„rdanalys rapport "Lag utan genomslag – UtvĂ€rdering av patientlagen 2014–2017"

Patientens stÀllning har inte stÀrkts sedan patientlagen infördes. Det framkommer av en rapport frÄn VÄrdanalys.

Patientlagen trĂ€dde i kraft den 1 januari 2015 med syftet att stĂ€rka och tydliggöra patientens stĂ€llning. Myndigheten för vĂ„rd- och omsorgsanalys (VĂ„rdanalys) har pĂ„ regeringens uppdrag följt upp införandet och effekterna av patientlagen. I dag, 15 mars, har VĂ„rdanalys publicerat slutrapporten ”Lag utan genomslag – UtvĂ€rdering av patientlagen 2014–2017”.

Sammantaget visar rapporten att patientens stĂ€llning inte har stĂ€rkts sedan patientlagen infördes. VĂ„rdanalys har identifierat flera förklaringar till resultaten. Bland annat konstateras att vĂ„rden inte har vidtagit tillrĂ€ckliga Ă„tgĂ€rder för att patientlagen ska fĂ„ genomslag. Även insatserna frĂ„n nationell nivĂ„ har varit otillrĂ€ckliga. De flesta av bestĂ€mmelserna har gĂ€llt sedan lĂ€nge enligt andra lagar och patientlagen i sig Ă€r inte tillrĂ€ckligt tydlig och kraftfull. Patientens rĂ€ttsliga stĂ€llning Ă€r dĂ€rför fortfarande svag. Det krĂ€vs ytterligare Ă„tgĂ€rder av bĂ„de regering och huvudmĂ€n för att möta intentionerna med lagstiftningen, enligt VĂ„rdanalys.

Att stĂ€rka patientens stĂ€llning och möjligheterna till delaktighet Ă€r ett viktigt mĂ„l i sig. Men det Ă€r ocksĂ„ en strategi för att möta utvecklingen med en ökad förekomst av kroniska sjukdomar och ökad ojĂ€mlikhet i hĂ€lsa. En starkare stĂ€llning för patienten Ă€r inte en ”kostnad”, utan en del av lösningen pĂ„ vĂ„rdens utmaningar sĂ€ger VĂ„rdanalys. Vi pĂ„ Riksförbundet SĂ€llsynta diagnoser hĂ„ller med!

LÀs mer om den otillrÀckliga patientlagen pÄ VÄrdanalys hemsida

Om cookies

Vi anvÀnder oss av kakor för bÀttre upplevelse. LÀs mer.

Translate »