Nyheter

Möt vår sällsynta fotograf Jonas Forsberg

Datum: 2015-06-28 Av: malinholmberg Tid: 13:35

Hej Jonas, du är ju lite av vår husfotograf och förutom bilderna till vår fotoutställning har du tagit det mesta av bilderna på hemsidan. Inför Almedalsveckan har du nu fotat fem nya porträtt av ungdomar med olika sällsynta diagnoser. Är det svårare att fota sällsynta?

Som med all porträttfotografering handlar det om att få personen att känna sig bekväm. Har man en sällsynt diagnos eller ett avvikande utseende kan det ibland kännas svårt att vara framför kameran. Då blir det extra viktigt att skapa en relation först.

Tror du att det är enklare för att du själv lever med en sällsynt diagnos?
Ja, jag tror att det spelar roll. Även om min diagnos inte syns på utsidan (lever med kort tarm reds. anm.) delar jag många av deras erfarenheter. Jag är inte heller rädd för det som är annorlunda och avvikande.

Vad gör du när du inte fotar för oss? Jag försörjer mig som heltidsfotograf och jobbar för dagspressen och andra uppdragivare. Porträttfotot är min bästa gren. Har alltid gillat att fota människor. Blommor är inte riktigt min grej.

Vad vill du att människor ska få med sig när dom ser vår fotoutställning och dina bilder?

Jag hoppas att de ser människan och inte bara diagnosen. Att det väcker eftertanke och bidrar till en mer nyanserad bild av människor med funktionshinder. Jag vill undvika ”tycka synd om” bilderna, känslan ska var positiv.

Några av Jonas bilder kan du se på vårt arrangemang #Sällsyntaliv – berättelser om livet med en sällsynt diagnos, på Donners plats 10.30 -11.00 under Almedalsveckan. Vi jobbar på att utställningen ska turnera runt till fler platser under hösten.

Besök Jonas Forsbergs webbplats för mer info om hans arbete.

 

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.

Translate »