Kraniofacialt brev till allmänheten – skickat via SVT
Datum: 2015-01-15 Av: Webexpress Tid: 22:56
Sluta stirra – men våga fråga! Gärna medkänsla och stöttande, men inget tycka synd om. Budskapen går som en röd tråd genom tv-programmet ”Brev till allmänheten” som sändes i SVT1 igår 2015-01-14. I programmet medverkar åtta ungdomar med kraniofaciala diagnoser. Kraniofaciala missbildningssyndrom innebär missbildningar i skalle-ansikte.
De intervjuade berättar om sina erfarenheter av och tankar kring att bli dåligt bemötta av personer i omgivningen som, på grund av ungdomarnas avvikande utseende, kan stirra och viska. Eller rent av vända sig om, peka och skratta. Ungdomarna förstår att folk som möter dem kan bli förvånade. Men de vill inte bli utstirrade för det. Bättre att den som är nyfiken frågar istället för att glo, är andemeningen.
Citat från de medverkande:
”Det är inte bra att tycka synd om någon. Visst kan man känna empati och stötta personen genom jobbiga tider, det är en annan sak. Men kommentarer som stackars barn som hon ser ut, känns inte bra.”
En annan uppmanar: ”Stirra inte, utan fråga istället!”, med tillägget: ”Folk stirrar något så vansinnigt. Jag är trött på det, men försöker låtsas som ingenting.”
Man får följa ungdomarna både i deras vardagsliv i skolan och på fritiden, samt på sjukhuset inför någon av de operationer som görs till följd av missbildningarna.
En av de medverkande tonåringarna älskar att stå på scenen och sjunga, vilket visas i slutet av programmet. Då är det däremot helt i sin ordning att bli beskådad, menar han. För när han framträder tittar man på honom tack vare hans musikaliska talang – inte på grund av hans utseende!
Producent för programmet är Helene Näslund som har en dotter med Crouzons syndrom, en kraniofacial diagnos. ”Med filmen vill jag att människor ska fundera på hur de bemöter det de inte är vana vid”, kommenterar Helene Näslund i en radiointervju i P4 Extra.
”Brev till allmänheten” visas på URPlay. Sänds även igen i SVT1, natten mot tisdag 2015-01-20.
Läs mer
Artikel i Dagens Nyheter (DN): ”Jag blir glad när någon vågar fråga”
Inslag i P4 Extra: ”Det är bättre att folk frågar än att de stirrar”
Kraniofaciala föreningen (ingår i Riksförbundet Sällsynta diagnoser)