Nyheter

Grattis Elisabeth – ny ordförande i Funktionsrätt Sverige!

Datum: 2018-03-08 Av: Sällsynta Diagnoser Tid: 10:50

Bild på Riksförbundet Sällsynta diagnosers ordförande Elisabeth Wallenius som den 8 mars 2018 valdes till ny ordförande i Funktionsrätt Sverige

Idag den 8 mars 2018 valdes Riksförbundet Sällsynta diagnosers ordförande Elisabeth Wallenius till ny ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Riksförbundet är en av medlemsorganisationerna i Funktionsrätts paraply, tillsammans med 40 andra förbund och sammanlagt cirka 400 000 medlemmar. Precis som i Sällsynta diagnoser finns alla sorters funktionsvariationer representerade, och organisationen arbetar för ett samhälle som inkluderar alla människor.

Elisabeth, du har varit med och byggt upp Sällsynta diagnoser och drivit frågor inom det förbundet i 20 år. Nu går du vidare till en betydligt större organisation. Den klassiska frågan:
Hur känns det?

Det är roligt att få förtroendet att leda Funktionsrätt Sverige. Samtidigt kommer jag att sakna att jag inte kan vara lika delaktig i Sällsynta diagnoser, men jag lämnar inte förbundet och kvarstår som ordförande fram till att det finns någon som kan ta över.

Jag är oerhört stolt över det arbete som görs och den framgång förbundet har. Att med så små resurser göra så mycket. Jag är glad för att vi nu har lyckats utöka personalstyrkan och att vi har mycket kompetent och lojal personal. Det gör min oro mindre, samtidigt som det för mig själv är tråkigt att inte längre ha samma möjligheter och lika mycket tid som tidigare. Men Sällsynta diagnoser står nu på en välbyggd grund, det känns bra.

Vilka frågor blir dina viktigaste att driva nu i Funktionsrätt Sverige?

Allas rätt till vård och omsorg och andra insatser i samhället. Jämlikhet mellan olika funktionsnedsättningar.
Mitt sällsynta engagemang kommer att finnas kvar och jag kommer att lyfta det som inte är så tydligt och mindre synligt i Funktionsrätt idag.

Sedan vill jag stimulera och utveckla samverkan mellan förbunden i Funktionsrätt. Jag tror att samarbetet inom LSS kan stå som modell även då det gäller andra frågor och områden.

Vad ser du som den största utmaningen med ditt nya uppdrag?

Det är både en för- och nackdel att komma från de egna leden. ”Svårt att bli profet i sitt eget hus”.

Jag tror att min kunskap om olika funktionsnedsättningar är en fördel, samt erfarenheter av att leda Sällsynta diagnoser där just den problematiken finns. Men det är en utmaning då vi har stora och etablerade förbund, där var och en har till uppgift att arbeta för sin medlemsgrupp.

Men jag tror att om vi ökar solidariteten och samverkan inom organisationen är det något som kan underlätta i relation till samhället utanför Funktionsrätt Sverige.

Vi gratulerar dig Elisabeth till ditt nya uppdrag – och Funktionsrätt Sverige till ett mycket bra val av ny ordförande och önskar er varmt lycka till!

Läs mer i Funktionsrätts pressmeddelande om valet av ny ordförande.

Bild på Elisabeth Wallenius: J. FORSBERG PRODUKTION.

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.