Boken Du får väl säga som det är vinner Selma-priset – anhöriga till diagnosbärare berättar
Datum: 2018-04-27 Av: Sällsynta Diagnoser Tid: 10:18

Bara en vecka efter att Riksförbundet Sällsynta diagnoser fått projektmedel från Socialstyrelsen för att kunna jobba ännu mer med personliga berättelser, nås vi av det glada beskedet. Boken Du får väl säga som det är med anhörigas berättelser, sammanställd av Christina Renlund, vinner Selma-priset. Boken innehåller korta berättelser från många anhöriga till någon som har en sällsynt sjukdom eller funktionsnedsättning.
”Ytterligare ett bevis på att våra egna historier är viktiga och kan göra skillnad för andra”, konstaterar Sällsynta diagnosers kanslichef Malin Grände.
Grattis Christina Renlund! Hur känns det?
”Jag är stolt och glad och tänker Whao! Vi gjorde det!”, säger Christina Renlund som är redaktör för boken som samlar berättelser från ett gäng människor som lever nära någon som har en funktionsnedsättning, och hon fortsätter:
”Genom Selma-priset uppmärksammas berättelser som inte så ofta når ut och priset gör att fler förhoppningsvis upptäcker boken.”
Christina berättar om boken
”Det finns idag i Sverige inte någon bok med korta berättelser från många olika anhöriga till någon med sällsynt sjukdom eller funktionsnedsättning och en sådan bok behövs. Vi vet att anhöriga är viktiga, ändå är de på många sätt försummade. Vi behöver lyfta fram och lyssna till berättelser från föräldrar, syskon, mor-farföräldrar och andra närstående och vi behöver bygga bättre anhöriginsatser.”
I boken finns också berättelser från dem lite längre bort i släktträdet, de vars berättelser vi aldrig tidigare hört som fastrar, mostrar, morbröder, en gudmor och en systerdotter. Vi hoppas så klart att många vill läsa boken, en bok som bärs av kärleksfyllda berättelser och tanken ”kanske kan det vi berättar hjälpa någon annan”.
Du har just varit ute och samtalat med anhöriga på en stor konferens, hur mottogs era berättelser där?
”Vi har just varit på en anhörigkonferens ordnad av Nationellt kompetenscentrum för anhöriga som samlade 350 personer. Där samtalade jag på scenen med en syster, en morfar och en faster.”
”Trots att vi var så många kändes det som att alla var med oss. Vi är både överväldigade och lite rörda över det mottagande berättelserna och boken får och den värme som strömmar mot oss. Att öka kunskap om och förståelse för anhörigas situation känns oerhört angeläget inte minst i dag då diskussioner om LSS är så aktuella. Detta är berättelser som behövs.”
Har du fler böcker på gång, vad händer nu?
”Jag kan se behov både av fler böcker och av områden inom vården där vi behöver bygga ut kunskap och insatser. Och jodå, jag har en bokidé och funderar vidare på den och hoppas kanske mest på att hitta någon som passionerat skulle vilja ta sig an den idén.”
”Som senior funderar jag också en hel del på de som nu är nya inom vårdområdet och på vad de får för stöd och vägledning. Här tror jag att berättelser från anhöriga och nära och också från de som direkt ska ta emot hjälp och behandling kan vara vägvisare.
Vad är Selma-priset?
Idag fredag 27 april kl 17.00 delas Selma-priset ut.
Selma-priset har kallats för August-prisets lillasyster.
”Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker och det blev genast omtalat. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media”. Det skriver förlaget Vulkan som med ljudboksförlaget Word Audio Publishing samt ljud- och e-boksförlaget Nextory som delar ut priset.