Att röra på sig – Ingen sällsynt fråga?
Datum: 2018-10-24 Av: beata Tid: 10:30

Man borde börja träna…? Stort motstånd? Hm. Ja. Och med en funktionsnedsättning kanske det inte blir lättare heller. Men att träna utifrån sina egna förutsättningar kan ge ett bättre liv och en bättre hälsa. Därför vill vi tipsa om en bra grej!
”Start Your Impossible Camp är ett läger för dig som är intresserad av att testa någon ny parasport eller fortsätta utvecklas i din befintliga parasport. Under varje år arrangeras sex stycken olika läger runt om i Sverige för att få tjejer, killar, barn, unga och vuxna med en funktionsnedsättning att ta steget in i idrotten oavsett ambitionsnivå. Det sker under ledning av engagerade och kunniga ledare med relevant och idrottsspecifik utrustning. Dessutom är våra största stjärnor på plats för att inspirera morgondagens paraidrottare. Vi vill skapa möjligheten att utöva sport tillsammans med andra i samma situation och få dessa individer att ta del av svensk parasport”. Detta hälsar Simon Hedström på Parasportförbundets avdelning i Jämtland och Härjedalen. I januari går elittävlingar av stapeln i Östersund och då kan man kombinera egen prova-på-träning med att kolla in förebilderna. Hör av dig till Simon med frågor på 0730663054 och spana in länken till mer info om hur man kan sätta igång och idrotta här.
Länken direkt till mer info om lägren hittar du här.
Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (Parasport Sverige) är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning inom 16 olika idrotter. Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.
Vi behöver hjälpas åt med det här. Det här är ingen sällsynt fråga, men det blir en ännu viktigare fråga för personer som har sällsynta diagnoser och flerfunktionsnedsättningar. Var femte ungdom mellan 16 och 29 år med en funktionsnedsättning tränar aldrig. Det är dubbelt så många som i övriga befolkningen (SCB). Allra störst motstånd är det om man har autism eller utvecklingsstörning.
När Myndigheten för Delaktighet har undersökt hur unga med funktionsnedsättning mår och tränar, och hur förutsättningarna ser ut rent fysiskt fick de fatt i följande siffror:
Det är tio gånger vanligare att unga med funktionsnedsättning upplever sin hälsa som dålig.
- 25 procent har en stillasittande fritid jämfört med 11 procent i övriga befolkningen
- 39 procent har inte idrottat alls under det senaste året jämfört med 20 procent bland övriga
- 16 procent av kommunerna har mätbara mål för att öka tillgängligheten till och delaktigheten i idrott för personer med funktionsnedsättning
- 79 procent av kommunerna anger att deras sporthallar är tillgängliga jämfört med bara 29 procent av friluftsanläggningarna
Okunskap är en anledning till varför siffrorna är så deppiga. Ta gärna del av lite forskningsrön kring barn, unga och idrottande. Här finns siffror och statistik som är till för att vändas. Kanske är ett telefonsamtal till Simon Hedström en bra början?
Mer fakta återfinns hos Centrum för idrottsforskning här.
Och kanske är det dags för Riksförbundet Sällsynta diagnoser att fundera på frågor kring hälsa och livsstil? Ett kommande projekt på temat, vad tycker du?