Nyheter

Almedalen 2019, En kanslichef talar ut

Datum: 2019-09-02 Av: SĂ€llsynta Diagnoser Tid: 16:36

Almedalsseminarium, Takeda, juli 2019

Ibland funderar jag, vad i hela fridens namn Äker vi till Almedalen för? Det Àr rÀtt dyrt, alla som Àr dÀr slÄss om samma utrymme under en enda vecka. Det Àr vÀl folk vi lika gÀrna hade kunnat trÀffa pÄ fastlandet, i Stockholm eller BorÄs eller HÀrnösand. Det krÀver rÀtt sÄ mycket förarbete och en hel del efterplock ocksÄ. Ska det vara nÄgot att ha verkligen, Àr det för vÄra medlemmars bÀsta? Men sÄ tÀnker jag en gÄng till.

Enorma fördelar – alla var dĂ€r
I Är var det Arvsfondsprojektet Gemensamt lÀrande som höll i styrpinnen för vÄrt deltagande i Almedalen. Förbundsordförande, patientföretrÀdare och projektmedarbetare i samlad tropp intog rosornas stad.

Fokus lÄg pÄ att fortbilda sig intressepolitiskt och spana efter vilka frÄgor som var hetast. Det handlade ocksÄ om att stÀmma möte med personer som behövde fÄ veta mer. Vi nÀstlade oss in pÄ andras seminarier och stÀllde frÄgor, vi deltog i paneler och rundabordssamtal; vi gjorde intervjuer som streamades pÄ Facebook och hade ett otal individuella möten om sÀllsynta diagnoser i stort och projektet i synnerhet. Det hade vi inte fixat pÄ hemmaplan.

Alla var dÀr. Alla ville trÀffas och prata. Och höra om sÀllsynta diagnoser.

Inspiration och information
PÄ samma sÀtt som att vi Àr mÄnga som slÄss om utrymmet, Àr vi mÄnga som Àr dÀr för exakt samma sak: att sprida information och suga i oss ny kunskap inom vÄra Àmnen, lÄta oss inspireras av andra och fÄ inblickar med nya perspektiv.

Redan pÄ fÀrjan över till ön Àr mÀnniskor mottagliga för samtal. De flesta Àr dÀr av samma anledning. Det gÄr att prata sÀllsynta diagnoser i incheckningen och personcentrerad vÄrd i kaffekön. Inga konstigheter. Den tillgÀngligheten uppstÄr inte lika lÀtt resten av Äret, dÄ det behövs bokas mötestid, oavsett om det gÀller riksdagsledamöter eller sjukhusdirektörer.

Fortbildning och frÄgor
Vi som arbetade innanför ringmuren under vecka 27 Àr glada över den fortbildning det innebar för oss, samt den ökade kunskapen om sÀllsynta diagnoser vi bidrog till genom vÄra möten, envisa frÄgor och vÄra samarbeten som ledde till att uppmÀrksamma omrÄdet sÀllsynta diagnoser Ànnu lite mer.

Jag har besökt Almedalsveckan i stort sett varje Är under min tid pÄ förbundet, alltsÄ sedan 2013. PÄ den tiden har vÄr frÄga vuxit, fler har en bild av hur allvarlig situationen Àr och att det behövs krafttag för en reell nationell samordning. Det Àr fler Àn vi som lyfter frÄgan kring sÀllsynta diagnoser nuförtiden. Det Àr en positiv utveckling.

Nedan ett axplock av arrangemang vi deltog och gjorde vÄr röst hörd i:
Seminarium: Allas ansvar, ingens ansvar – det behövs en nationell och regional strategi för sĂ€llsynta diagnoser, arrangerat av Takeda. (Bilden)

Picknick-lunch i det gröna tillsammans med gotlÀndska medlemmar. En stund att ventilera lokala frÄgor och berÀtta om Riksförbundets pÄgÄende projekt Gemensamt lÀrande och VÄrdtips-turnén.

Seminarium: MÄste jag tvingas flytta för att fÄ min rÀtt till sjukvÄrd tillgodosedd?
Arrangör: Roche och Riksförbundet SÀllsynta diagnoser.

Förutom de tre punkterna ovan, medverkade förbundsordförande Maria Montefusco i:
– Ett socialt nĂ€tverksmöte med verksamheten Spetspatienter.
– NĂ€ringsdepartementets innovationsavdelning om Life science.
– En middag med kvinnor i ledande position inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsomrĂ„det som arrangerades av LIF
– Flera spontana typiska Almedalsmöten med bland andra socialminister Lena Hallengren, Fredrik Lennartsson som Ă€r chef för avdelningen för vĂ„rd och omsorg pĂ„ Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Jenny Nordborg, chef för nĂ€ringsdepartementets nya kontor för Life science och flera andra som Ă€r bra att ha i det nĂ€ra nĂ€tverket.

Vi andra höll stÀllningarna bland annat pÄ:

Workshop och rapportslÀpp: Riksförbundet ingÄr i tankesmedjan Leading Health Cares expertnÀtverk och bidrog under bÄda evenemangen med vÄra perspektiv.

Seminarium: Hur mÄnga ska dö i vÀntan pÄ digitalisering? Arrangerat av Microsoft AB. Vi fick in en publikkommentar i allra sista minuten och dÀrmed sista ordet i debatten. HÀftigt att omrÄdet sÀllsynta diagnoser lyfts av Microsoft!

Seminarium: Kan vi standardisera patientdelaktighet? Arrangerat av GPCC (Centrum för personcentrerad vÄrd vid Göteborgs universitet) som vi jobbar nÀra bÄde i Gemensamt lÀrande och medverkar i deras personrÄd. I panelen bland andra vÄr styrelseledamot Elisabeth Wallenius.

Vi deltog ocksÄ i ett rundabords-samtal kring temat Etik och moral i hÀlso- och sjukvÄrden, Àven det arrangerat av GPCC.

Och sÄ avlyssnade vi Dagens Medicins seminarier, dÀr vi inspirerades framför allt av de unga patienternas vardag och visioner.

Summan av kardemumman Àr att det visst finns fog för att medverka i Almedalen, men det Àr skönt att det bara Àr en gÄng om Äret!

BÀsta hÀlsningar

Malin GrÀnde, kanslichef, SÀllsynta diagnoser

Bild: Takedas event ”Allas ansvar, ingens ansvar – det behövs en nationell och regional strategi för sĂ€llsynta diagnoser” under Almedalsveckan, den 2 juli 2019 i Visby.

Foto: Peter Holgersson AB

Om cookies

Vi anvÀnder oss av kakor för bÀttre upplevelse. LÀs mer.

Translate »